Zwitserland
Zwitserland is een binnenstaat met een oppervlakte van 41.284 km² en ca. 8,1 miljoen inwoners (juni 2014). Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt ook officieel aangeduid als ‘bondsstad’. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd door het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het is geen lid van de Europese Unie, maar economisch wel sterk afhankelijk van de EU.
De Zwitserse zorg staat op een hoog niveau maar is sterk afhankelijk van werknemers uit het buitenland. Dit betreft zowel specialisten als ook verplegend personeel. Ongeveer elke 3e werknemer in de zorg komt uit het buitenland. Vacatures zijn er bij verschillende grote en kleinere ziekenhuizen in de publieke sector maar ook in privé klinieken.
Regionaal kent Zwitserland grote verschillen, van grote steden tot kleine dorpjes die sterk toeristisch zijn. Ook kent men verschillende taalgebieden waarbij het Frans- en Duitstalige gebied het grootst zijn.
Arbeidsvoorwaarden zijn zeer goed in Zwitserland en er worden hoge salarissen uitgekeerd. Aangemerkt moet worden dat het levensonderhoud ook veel duurder is. Daarvoor is de belasting weer veel lager en betaalt men gemiddeld rond de 25% belasting. Dit kan echter sterk verschillen van kanton tot kanton. Een gemiddelde werkweek bedraagt gemiddeld 42 uur en doorgaans krijgt men een 13e maand uitbetaald.
Doordat de zorginstellingen zo veel buitenlandse werknemers hebben, beschikken veel van hen over tijdelijke en vaste accommodaties voor hun personeel.
Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese unie maar is wel lid van de Schengen-landen. Hierdoor is er voor Nederlanders geen werkvergunning vereist. Indien men een arbeidscontract en een woonadres in Zwitserland heeft, kan men zonder problemen een verblijfsvergunning aanvragen die, afhankelijk van het contract, voor maximum 3 jaar afgegeven wordt. Bij een langer verblijf kan deze zonder problemen verlengd worden.
Voor een sollicitatie in Zwitserland is het wel noodzakelijk dat men, naast zijn CV een compleet overzicht van diploma’s en getuigschriften/referenties van vorige werkgevers indient.